Vill du lära dig mer om diabetes?
Det finns många källor till värdefull information om diabetes typ 1 och 2, samt deras eventuella följdsjukdomar. På denna sida kommer vi att samla tips på böcker, artiklar och länkar till organisationer där du kan finna användbara kunskaper och viktiga råd.
Länkar till olika organisationer:
- Svenska Diabetesförbundet (https://diabetes.se) – Sveriges diabetesförbund, som även har podcasten ”Diabeteslabbet” med bland annat intervjuer med forskare om diabetes. (se Diabeteslabbet Podcast)
- Diabetes Stockholm (https://diabetesstockholm.se) – en lokalförening i Stockholm som har värdefull information om diabetes. Denna förening har också en podcast, ”Högt & Lågt” (se Högt & Lågt – diabetespodden)
Koll på diabetes Typ 2 – Bonnier Fakta
Författarna Kerstin Brismar och Harriet Wallberg är båda läkare och forskare inom diabetes och skriver sakkunnigt och lättläst om ett komplext sjukdomsområde. En stor del av boken fokuserar på allt som kan göras på egen hand för att få blodsockernivåerna hanterbara genom kosten, motionen, sömnen och stressen. Avsnittet om kostråd kommer sannolikt att revideras något framöver efter resultat från nyare forskning. Typ 2 diabetes finns i olika varianter. Här beskrivs de olika varianterna med sina respektive behandlingar och risker för följdsjukdomar. Som på alla områden krävs också individuell anpassning. Boken är lättillgänglig med många pedagogiska figurer och scheman. Håll koll på diabetes typ 2 kan även rekommenderas till anhöriga som får råd och tips hur de kan stötta sjuka till en hälsosammare livsstil och att förebygga sjukdom. (Läs mer här.)
Böckerna säljs i bokhandel och via Adlibris och Bokia på nätet. Böckerna finns även som ljudböcker.
Lev länge och väl – Norstedts förlag
Professor Kerstin Brismar berättar i sin bok Lev länge & väl hur personer i medelåldern och uppåt som kanske drabbats av vällevnadssjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och sömnsvårigheter med enkla små livsstilsförändringar kan må bättre. Författarna Kerstin Brismar och Marit Andersson informerar om vikten av bra kost, fysisk aktivitet, återhämtning och sömn. Men även om det är fördelaktigt att tidigt lägga grunden för en bra livsstil, är det aldrig för sent att vid högre ålder stegvis införa hälsofrämjande förändringar och förebygga hälsoproblem. När det gäller kosten är rekommendationen att äta en nordiskt anpassad medelhavskost och ett minskat ”ätfönster”, som innebär att det går flera timmar mellan måltiderna så att matsmältningen får vila längre sammanhängande tid under dygnet. (Läs mer här.) Nedan följer ett citat ur boken:
Hur ska vi förebygga typ 2-diabetes? Genom att minska på kaloriintaget och dra ner ordenligt på söta drycker, sötsaker, mjölmat, bullar, kakor, smörgåsar, vitt ris och pasta minsakr vi vår insulinproduktion och insulinresistens, och därmed risken för typ 2-diabetes. Flera studier har visat att om vi får i oss mer antioxidanter i form av färggranna grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukt, bär och gröna bladväxter…, minskar vi risken både för hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.
Boken ”Lev länge och väl” (2021) finns att köpa på bokhandeln eller online (via Bokus och Adlibris). Läs mer om boken på Norstedts hemsida.