Professor Roger H. Unger vid University of Texas Southwestern Medical Center i USA har tilldelats Rolf Luft Award 2014. Han får årets Rolf Luft Award för sin upptäckt av glukagons inverkan på blodsockret. Priset, som består av diplom, medalj och en summa prispengar, delades ut under en ceremoni i Nobel Forum på Karolinska Institutet den 13 maj 2014. I samband med detta gav professor Unger en prisföreläsning med titeln: ”A New Biology for Diabetes (Type 1 and 2)”.
Prismotiveringen för Rolf Luft Award 2014 löd:
För att försöka förstå de mekanismer som kan leda till diabetes, har professor Roger Unger under lång tid, studerat normal och onormal funktion hos de Langerhanska öarna i bukspottkörteln. — Professor Unger är en av världens främsta forskare inom endokrinologi och metabolism och är därigenom en mycket värdig mottagare av Rolf Luft Award.
Analys av glukagon
År 1959 utvecklade professor Unger en metod att analysera glukagon, sk radioimmunoassay (RIA). I RIA metoden används antikroppar för att mäta koncentrationen av hormoner i blodet. Genom denna metod kunde Unger påvisa att glukagon är ett hormon som produceras i bukspottkörtelns alfa-celler och som utsöndras i samverkan med insulin. Likaså framkom att glukagon är nödvändigt för att få ett normalt blodsockervärde.
Först att utveckla en RIA metod för att mäta ett hormon
Unger var således först i världen att utvecka en RIA metod i syfte att kunna mäta ett hormon. Hans studier var redan färdiga innan publiceringen av den RIA, som kunde mäta insulin, gjordes av Berson och Yalow. Under denna utvecklingsfas var Unger generös och väntade med publiceringen av sitt RIA-resultat tills dess att kollegernas arbete var klart för publicering, vilket senare gav dem Nobelpris. Dessa och påföljande studier visade att diabetes är en sjukdom som drabbar flera hormoner, framför allt insulin och glukagon, där brist på insulin alltid kan kopplas till överskott av glukagon, vilket leder till både högt blodsocker och ketoner hos personer med diabetes och insulinbrist. Saknar man glukagon får man trots insulinbrist inte högt basalt blodsocker eller ketoner. Läkemedel såsom GLP-1 analoger och DPP4 hämmare förbättrar blodsockret genom att hämma glukagonproduktionen. Nya läkemedel som bromsar effekten av glukagon är under utveckling för att behandla diabetes.
Effekter av hormonet leptin
I senare studier har Unger visat effekter av hormonet leptin som bildas i fettvävnad. I dessa studier har man sett att leptin kan förbättra blodsockerbalansen hos personer med diabetes. Leptin sänker blodsockret genom att bromsa glukagonaktiviteten. Leptin ökar även mättnadskänslan och minskar hungern, samt ökar fettförbränningen. Vid övervikt utvecklas dock okänslighet för leptin.